El Pajar – Soria reservoir

The Soria Reservoir is located next to the town that gives it its name, between the municipalities of Mogán and San Bartolomé de Tirajana. It is the largest dam, by height and not anymore by volume, of those found in the Canary Islands. It was built in a period of 10 years, between 1962 and 1972.

soria reservoir el pajar ps apartment tauro mogan

Its flow comes from the Chira Dam and the Barranco de Arguineguín, in the section called Barranco de Soria and its basin area is 32.5 km². Unfortunately of the lack of rain, the water volume has reduced enourmously.

Walking from the Presa de Chira to the Presa de Soria is not a singular spectacle of Nature, but an intellectual contemplation of hydraulic works of masonry or concrete. Of all the possible routes, the simplest one is the one that starts from the path of the Coronation of the Chira Dam and crosses the Lomo de la Palma ending in the ‘cathedral’ of the Mesa de Soria.

Soria reservoir Arguineguin PS Apartment Tauro Mogan

This familiar route is enough to contemplate three walls of different dam, debris, ponds, diversion dams, caves, quarries, auxiliary works, the Chalet and the rest.

To get to the reservoir you will pass El Pajar first ( next to Arguineguin ) This coastal village is worth visiting, with its original sandy beach and fisherboats. The location is next to the Cement Factory. El Pajar Arguineguin PS Apartment Tauro Mogan


Het Soria-reservoir bevindt zich naast het dorpje die het zijn naam geeft, tussen de gemeenten Mogán en San Bartolomé de Tirajana. Het is de grootste dam, qua lengte en qua volume, van die op de Canarische Eilanden. Het werd gebouwd in een periode van 10 jaar, tussen 1962 en 1972.

De stroom komt van de Chira Dam en de Barranco de Arguineguín, in de sectie genaamd Barranco de Soria en het bekkengebied is 32,5 km². Helaas door het gebrek aan regen, is het watervolume enorm gedaald.

Lopen van de Presa de Chira naar de Presa de Soria is geen enkelvoudig spektakel van de natuur, maar een intellectuele beschouwing van hydraulische werken van metselwerk en beton. Van alle mogelijke routes is de eenvoudigste route die begint op het pad van de kroning van de Chira-dam die de Lomo de la Palma oversteekt en eindigt in de ‘kathedraal’ van de Mesa de Soria.

Deze vertrouwde route is voldoende om drie muren van verschillende dammen, puin, vijvers, omleidingsdammen, grotten, steengroeven, bijgebouwen, het chalet en de rest te bezichtigen.

Om bij het stuwmeer te komen, passeert u eerst El Pajar (naast Arguineguin). Dit kustplaatsje is een bezoek waard, met zijn oorspronkelijke zandstrand en vissers boten. Deze plek ligt naast de cementfabriek.

El Pajar – Soria

This slideshow requires JavaScript.

%d bloggers like this: